Prawdziwie włoska restauracja – klasyczne menu
Włoskie restauracje to w kraju najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, treściwe oraz nie jest drogie. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście próbują mniej znane dania – risotto, polentę czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w menu znajdują się też mniej popularne potrawy, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków oraz potrawy z wielu części Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski klimat.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .
Dobre wino włoskie
Żadna knajpka włoska, która pretenduje do tytułu bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać trunków. Posiłek z całą pewnością powinien zawierać również aperitiff. Kieliszek czerwonego wina to przy włoskim posiłku norma. La grande Mamma Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie bolgheri, kalabryjskie bivongi a także marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako faktycznie włoska, musi posiadać szeroki wachlarz win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez wahania warto wybrać się do restauracji, która umie przyrządzić nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film